İNSAN TERİNİ KULLANARAK PİL GELİŞTİRİLDİ

 Araştırmacılar, insan terindeki bakterileri kullanarak giyilebilir cihazlara güç sağlayan kumaşa benzeyen esnek bir pil geliştirdi. Bu pilin ileride akıllı bilekliklere, akıllı saatlere, diyabetik ve kalp sensörlerine güç vermek için kullanılabileceği öngörülüyor.


New York Eyalet Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, terin içinde bulunan bakterileri kullanarak normal bir kumaş parçasına benzeyen esnek ve gerilebilir bir biyo-pil geliştirdi.

Mikrobik yakıt hücleri üzerinde yapılan bir dizi çaşmadan sonra pil, son halini aldı. Daha öncesinde aynı güç kaynağı kullanılarak kağıt tabanlı pillerde geliştirilmişti. Araştırmacıların açıklamalarına göre tekstil tabanlı bu pil, germe ve kıvrılma testlerinde düzgün bir şekilde elektrik üretmeyi başarmış. Biyo-pil’i geliştirmeye yönelik çalışmalar ise hala devam ediyor.

Üniversiteden yapılan basın açıklamasında, "İnsan vücudundan üretilen ter, mikrobik yakıt hücrelerinin uzun süreli çalışmasını sağlayarak bakteri canlılığını destekleyecek potansiyel bir yakıt olabilir" şeklinde bir açıklama yer alıyor. Pil, henüz giyilebilir cihazlar için uygun olmasa da geliştirilerek ileride akıllı bilekliklere, akıllı saatlere, diyabetik ve kalp sensörlerine güç vermek için kullanılabileceği öngörülüyor.